Shpërndaje
Hapje e plotë
print
Vlerëso

Shendetlie ( Receta gatimi nga Erjona Balla )
Shendetlie, një ëmbëlsirë popullore. Receta gatimit për shëndetlie është dërguar nga Erjona Balla 24 maj 2013. Foto © Erjona Balla.
- Për të shfletuar recetat e gatimit nga Erjona Balla klikoni këtu
- Për të tjera receta gatimi për embëlsira klikoni këtu
- Kushdo që ka dëshirë të publikojë fotot e gatimeve të tij/saj dhe receta gatimi në KuzhinaIme.al është i/e mirëpritur, mësoni më shumë duke klikuar këtu
Mësoni si të përgatisni shëndetlie duke ndjekur udhëzimet në vijim.

Përbërësit
6 vezë
2 vazo mjalt (800 gr) (ose sipas dëshirës)
1 gotë uji sheqer
gjysëm kg arra
1 filxhan çaji gjalp të shkrirë
1 lugë buke me sodë por jo plot
7 gota uji miell
Shërbeti:
1.5 kg ujë
1 kg sheqer
2 fleta barbarozë për aromë
Përgatitja
1
Në enën ku do përgatisim ëmbëlsirën hedhim vezët, sheqerin, arra, mjaltin dhe gjalpin, i përziejmë pak (1 minutë).
2
Sodën e shtojmë tek mielli, e përziejmë mirë dhe miellin ja shtojmë masës më lart përmendur.
3
Në tepsinë ku do pjekim ëmbëlsirën e lyejmë me gjalp ose vaj dhe vendosim masën dhe e pjekim në temperaturë të ulët (80 gradë) për 40 minuta dhe kur ka marë një ngjyrë kafe të çelur bëjmë provën me thikë, nëse thika del e thatë e ngrejmë gradacionin deri sa të mari ëmbëlsira një ngjyrë më të fortë se ngjyra kafe