Shpërndaje
Hapje e plotë
print
Vlerëso
Përvëlata ( Receta gatimi nga Luljeta Gjyzeli )
Përvëlata, një recetë gatimi tradicionale çame. Receta gatimit për përvëlata është dërguar nga Luljeta Gjyzeli 22 tetor 2015. Foto © Luljeta Gjyzeli.
- Për të shfletuar recetat e gatimit nga Luljeta Gjyzeli klikoni këtu
- Për të tjera receta gatimi tradicionale të çamërisë klikoni këtu
- Kushdo që ka dëshirë të publikojë fotot e gatimeve të tij/saj dhe receta gatimi në KuzhinaIme.al është i/e mirëpritur, mësoni më shumë duke klikuar këtu
Mësoni si të përgatisim përvëlata duke ndjekur udhëzimet në vijim
Përbërësit
1 gotë e gjysëm vaj gjelle
200 gr gjalp të shkrirë
1 gotë me qumësht
3 lugë gjelle me kos
Gjysëm gote me sheqer
1 lugë çaji me sodë buke
1 kg miell
300 gr arra
1 kg sheqer për shërbetin
Kanellë
Për shërbetin:
1 kg sheqer
800 mililitra ujë
kanellën
Përgatitja
1
Në një tepsi hedhim vain, gjalpin, qumështin, kosin, sheqerin dhe i rrahim fort deri sa te na shkrijë sheqeri.
2
Përziejmë miellin me sodën, hedhim gradualisht duke e trazuar deri sa të na bëhet një brumë i butë.
3
Nëse na bëhet brumi i ujshëm i shtojmë miell. Në fund i shtojmë arrat dhe e përziejmë.
4
E presim si në foto. Ndezim furrën dhe e vemë për të pjekur, për 50 minuta në 150 gradë.
5
Për shërbetin:
Në 1 kg sheqer hedhim 800 mililitra ujë dhe kanellën, e bëjmë si shërbeti i bakllavasë.
Në 1 kg sheqer hedhim 800 mililitra ujë dhe kanellën, e bëjmë si shërbeti i bakllavasë.
6
Mbasi është ftohur përvëlata hedhim shërbetin e nxehtë. E mbulojmë me një tepsi deri sa të pi shërbetin
KategoritëËmbëlsiraGatime të ÇamërisëGatime tradicionaleKuzhina ShqiptareLuljeta GjyzeliReceta gatimi
Luljeta Gjyzeli